torsdag den 16. september 2010

Rug & Rødbeder

Jeg må indrømme, at jeg er blevet lidt hooked på bagte rødbeder - og da en tur igennem SuperBrugsens grøntsagsafdeling fristede med økologiske markchampignog, så var jeg klar til næste eksperiment. Svampe, rødbeder, rug - ren efterår.

Rødbederne fra kolonihaven blev skrællet (læg lige mærke til, hvor fint stribede de er!) og blandet med mark champignon, nye rødløg, fire fed hvidløg med skræl på - og så passende mængder timian og lauerbærblade. Tilsidst et lille drys knust chili. Lidt olie over - og så i ovnen. De fik 45 min, men det kommer meget an på, hvor store rødbederne er. Efter 30 min hældte jeg 1 dl. vand ved, for at få lidt mere kraft ud af chili og hvidløg - og dermed lidt væde til rugen.

Det virkede ikke rigtigt at sætte hverken pasta eller ris til. Begge for hvide og lette til at skabe den tætte efterårssmag jeg var efter. Så valget blev kerner. En genial ting. Jeg har for nylig opdaget perlerug fra Skærtofte Mølle - og de giver en genial bund til det meste, som lidt tungere alternativ til ris eller pasta. Så da rødbederne var i ovnen, skyllede jeg 2 dl rug - og kogte den i rigeligt vand i 15 min med 1 tsk salt. Og rugen skal virkelig kun have 15 min, selvom man skulle tro, de skulle have længere!

Rug suger godt med smag til sig, mens det er varmt, så jeg hældte 0,5 dl. pære eddike over de varme rugkerner, for at give lidt syre til de fede, søde smage fra de bagte rodfrugter.
Så var der blot tilbage at samle det hele: Rug i bunden, de bagte rodfrugter ovenpå - og pyntet af med lidt parmesan og frisk timian. Velbekomme!

tirsdag den 14. september 2010

Grønne ferskner ... what to do?

Jeg var et smut omkring Fyn i weekenden - og blandt havens overflødighedshorn af æbler, blommer, hasselnødder og pærer var min mors store frustration ... grønne ferskner. Modner ikke på træet - og heller ikke på køkkenbordet. Så det blev aftenens udfordring!

Grønne ferskner - let parfumeret smag af fersken, men samtidig bitterhed og knasende sprødhed. Det ledte tanken hen på salat af grøn mango og grøn papayasalat. Så her er hvad vi kom frem til:
De grønne ferskner blev skåret i tynde julienne, for at holde på saften og sprødheden. Dressing blev 2 spsk valdnøddeolie (kunne også have været sesam), 1 spsk. æbleeddike, 1/2 spsk fish sauce, 1/4 tsk flydende honning og et nip salt. Dertil en håndfuld ristede hasselnødder med skallen fjernet - og lidt brøndkarse. Nok mest for at tilsætte lidt farve, men skarpheden fra brøndkarsen spillede faktisk meget fint sammen med fesknerne.

Vi holdt resten af maden simpel ... lidt rødbeder fra haven, blandet med lauerbærblade og timian. 200 grader i ovnen i ca. 25 minutter. Og når ovnen nu var igang - lidt små nye kartofler vendt i lidt god olie, salt og peber.
Det sidste vi manglede var en dressing. Peberrod ville have været ideel, men så er der jo altid wasabi. Så vi fik en fin lysegrøn dressing til, med fantastisk power til at spille op i mod rødbeder og kartofler - og dertil nødder og knas fra ferskensalaten. Mission accomplished!



fredag den 10. september 2010

Sensommer...

Sommer er skaldyr og grill, efterår er svampe og tætte, intense smage. Og lige her - midt i mellem - kan man godt blande lidt...

Kis havde fryseren fuld af sommer - jomfruhummerhaler hjembragt fra Læsø - og et køleskab med kantareller, hvidløg og fløde ... så her er hvad vi kom frem til...
Jomfruhummerhalerne røg i et fad med hvidløg og olie - og vi lærte at de skal virkelig kun have 5- minutter under grillen, inden de er klar.

Kantarellerne rensede vi - de små stykker blev sauteret med løg og hvidløg - og en god sjat hvidvin inden vi hælte fløden i. Læring - det tager meget længere tid, at koge madlavningsfløde ind, end rigtig fløde, så fremover er det vist bare at bruge mindre fløde, men af den "rigtige" slags. Kantarellerne ristede vi hurtigt og hårdt i smør, så de var stadig sprøde, da de røg i flødesaucen... og så var det blot tilbage at blande pastaen i, lige give det et opkog, så fløde binder sig til pastaen - og 3 minutter til at sætte sig - og så kunne vi jo åbne vinen imens.
.. og så var der ikke andet tilbage end at sige Velbekomme! (og på dette tidspunkt var der heller ikke mere lys tilbage og min iPhone har ikke den helt store flash)

torsdag den 9. september 2010

Burger&Bun - så blev det tid!

Længe ventet - Burger&Bun, menukortet i hånden og fristende så det ud. Bestillingen blev på en Americana og fritter - og naturligvis en L.A. Lager til at skylle det hele ned med.

Og hvad var konklusionen så ... tja ... Første servering var rå i midten og fritterne havde fået alt for meget. Men til stor ros, blev burgeren skiftet ud med det samme - og der kom en ekstra servering fritter. Selve burgeren var god, solid. Ingen tvivl om at kødet var af høj kvalitet - og bollen hjemmebagt. Men ketchupen smagte lidt for kraftigt af kanel (der er nok bare nogen ting man ikke skal prøve at lave selv...) og de syltede agurker ramte heller ikke lige mine smagsløg...

Så med 200 kr. for en øl, burger og fritter, så er det velbetalt. Vel var burgeren god, men jeg tror mere på take-away konceptet. Men så vil jeg også mene at mine tømmermænd er kureret med stil. Og hvis jeg har lyst til en burger med stil - så er det stadig Salon 39 der vinder. Michelinstjerne eller ej.



mandag den 6. september 2010

Skuffelse

Don&Don var engang leveringsdygtig i en god skål velkogt ris, klistret sødmefyldt teriyaki og god kylling. Nu må de siges at være blevet en rigtig kæde... og ikke på den gode måde.


Bevares, maden ser faktisk delikat ud, men smager af så meget salt, smagsforstærker og andre snydetricks at jeg hellere ville have spist ved pølsevognen. Kyllingen er varmet i mikroen, så de små stykker stadig hænger sammen og giver associationer til et færdigkøbt produkt i den billige ende af skalaen. Forårsløgene er dekorative, men så stærke at de efterlader en voldsom løgsmag i rigtig lang tid efter. De japanske pickles knaser godt nok som de skal, men er alt for voldsomme i størrelsen - og de ellers gode ris drukner, da der er fyldt så meget teriyaki sauce i skålen, at det grænser til suppe. Øv siger jeg bare!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Værnedamsvej,Copenhagen,Denmark

søndag den 5. september 2010

Frokost - på den nemme måde

Frokost i kolonien - lidt ligesom i sommerhus. Alt bliver bare lidt mere simpelt, da der pludselig ikke er et helt køkken til rådighed. Løsning: tærte og salat.

Som det er sket før, havde jeg kun lige skimmet opskriften - og først da jeg skulle samle ingredienserne sammen så jeg hvad der rent faktisk skulle i tærten, ud over tomater... lauerbærblade, nelliker, allehånde, chili, kanel... behøver jeg nævne, at opskriftens ophavskvinde er Kille Enna??

Her ses resultatet - og dommen lyder: forfriskende afveksling til de gængse tærter, omend jeg ville skrue en smule ned for allehånden. Den blev lidt dominerende - ikke mindst næste dag. Men kombinationen af de små tomater der brister når man sætter tænderne i de, parmesan og krydderierne - det var fantastisk! Så Lone og jeg havde en skøn eftermiddag i kolonien - med fuld knald på brændeovnen, blommerov og tøsesnak.

Til den interesserede, så er opskriften her:

Tærtedej:
180 g. hvedemel
1/2 tsk salt
100 g. koldt smør
2 spsk koldt vand

Fyld:
200 g. løg
4 lauerbærblade, finthakket
6 hele nelliker, knust
6 hele allehåndefrø, knust (måske bare 4)
strejf af chiliflager
1/4 tsk ceylon kanel
350 g. modne cherrytomater
2 æg
150 g. drænet yoghurt
100 g. revet parmesan (altså fra en hel ost - ikke det der pulver vel!)
salt+peber


Bland ingredienserne til tærtedejen, fordel i et 23 cm tærtefad og forbag den til den er lysebrun. Hak løgene fint - og sauter dem med krydderier i 5 min. Fordel tomaterne på tærtebunden, hæld løgblanding over og fordel til sidst æg/oste blandingen
Bages ved 200 grader i 25-30 min.

Velbekomme!

Cheeseburger på Salon 39

I fredags oplevede jeg det, som eller efterhånden sjældent sker. Jeg blev fuldstændig BLÆST væk af noget så simpelt som en cheeseburger! Stedet var Salon 39 - og jeg er stadig målløs. Spørgsmålet er så - hvad gjorde de så godt?

1. Mayonnaisen var hjemmerørt - og tilsat magi i form at en røget smag som smeltede sammen med de super tynde pomfritter,i en helt ny tredie smag. Elsker når 1+1 = 3
2. Bollen var hjemmebagt, grillet, sød, blød, elastisk - og hverken som Hattings der falder fra hinanden - eller de hårde ciabatta boller man skærer sig på
3. Kødet smagte af kød. Mættet, tilberedt til perfektion, saftigt ...
4. Mere af den røgede mayonnaise, tomatchutney med løg og sprød, sprød frissé salat. Ingen anonym iceberg her.

Jeg har stadig Burger&Bun til gode (tjekker det ud på torsday - stay tuned!) - og de skal VIRKELIG frem i skoene, hvis de skal kunne matche denne her servering. Så min anbefaling - book bord så snart du kan komme afsted med det. Det er simpelthen en lille perle!

PS: Ville ønske jeg havde et billede af den meget smukke servering - det kommer efter næste besøg! Websitet kommer lige her: http://www.salon39.dk/

onsdag den 1. september 2010

Blomme-tomat chutney

Det er blommesæson - og lige så godt som de smager, lige så kort er deres holdbarhed i frisk tilstand. Så her kommer et par gode bud på, hvad jeg har puttet i køleskabet.
Tippet er ikke at lade chutneyen koge for længe, da det får den fine tomatsmag til at fordufte. Jeg brugte også lidt mindre sukker end de 400 g. Det kommer lidt an på, hvor søde blommerne og tomaterne er. Smag til undervejs, så chili og ingefær får nok power til at balancere vanilien og sødmen fra blommer og rørsukker.


Blomme-tomat chutney
600 g. modne blommer
450 g. modne tomater
1/2 dl. friskpresset citronsaft
400 g. rørsukker
1 1/2 spsk. balsamisk æbleeddike
1 spsk frisk ingefær
1/2 vaniliestang, flækket og med kornene skrabet ud
1/2 tsk chiliflager

Halver blommerne og fjern stenene og hak tomaterne groft. Bland alle ingredienserne i en tykbundet gryde og lad det simre under låg 15-20 min eller til chutneyen er tyk og tæt. Rør jævnligt. Hældes på glas, enten skyllet med atamon eller stærk spiritus. Holder ca. 1 måned i køleskabet.

Ligenu kommer den på mine ostemadder, på dampede bønner ... og jeg glæder mig til den næste grillede bøf eller hjemmelavede burger med chutneyen til.

... og fremadrettet kommer der flere billeder på bloggen af både proces og resultat :-)