lørdag den 28. august 2010

En helt anden type salat: Perlebyg og syltede tomater

Ok - det er ikke vinter endnu, men selvom der står august på kalenderen, så kan det regne og ruske, så der er behov for noget solidt at stå i mod med. Salaten er super god når den lige er lavet - og faktisk endnu bedre næste dag, når kernerne har suget endnu mere af lagen op. Bare pas på med hvidløgs-delen. Den kan godt blive lidt heftig, hvis hvidløgene er helt friske, som man kan være heldige at få lige nu. Når du alligevel er igang, så lav rigeligt af de syltede tomater - de kan bruges som tilbehør til kylling, sandwich, dampede grøntsager etc. Eller bare som deres egen del af en gang tapas.

Syltede tomater
2 kg. flasketomater - eller cocktailtomater på stilk
30 g. jalapeno chili

Lage:
6 dl æbleeddike
300 g. rørsukker
3 spsk groft havsalt

Krydderier:
1/2 dl. koldpresset olivenolie
2 spsk fint hakket ingefær
60 g. hakket hvidløg
2 spsk. hele gule sennepskorn
1 tsk friskkværnet hvide peberkorn
1 1/2 spsk hele spidskommenfrø, groftkværnet

Der er den hurtige eller den langsomme version. Hvis du har god tid:
Skær tomaterne i 3 cm tykke skiver og fordel dem i glas sammen med chili. Husk at skylle glassene i atamon eller stærk spiritum først.

Kom æbleeddikke, rørsukker og salt i en gryde og bring det i kog, til sukker og salt er opløst.

Varm olivenolien op på en pande og sauter ingefær, hvidløg og de resterende krydderier i ca. 5 minutter. Husk at holde varmen lav, så hvidløgene bliver bløde og søde og ikke brankede. De må ikke blive brune. Tilsæt krydderierne til lagen og kog det igennem i ca. 5 minutter og hæld lagen over tomaterne.

Glassene opbevares på køl - og er bedst efter et par uger. Derefter kan de holde sig i flere måneder.

Skal det gå lidt hurtigere - og det skal det nogengange - så koges tomaterne blot med lagen i ca 10 minutter - og det hele får lov til at stå og trække i min 30 min, inden det blandes med de kogte speltkerner

Kogte speltkerner.
4 dl. perlebyg, rug eller spelt
5 dl. kogende vand
300 g. syltede tomater
2 spsk lage fra tomaterne
Hel parmesan
Salt + peber

Skyl perlerne grundigt, så skummer de ikke når de koger. Kom dem i en gryde og hæld 5 dl .kogende vand over. Koges i 10-15 minutter til vandet er forsvundet og lad dem trække i 5 minutter. Undgå at røre i dem de sidste 5 minutter af kogetiden, så bliver de mest luftige.

Hak de syltede tomater groft - og lun dem sammen med lagen. Bland kernerne i mens de stadig er lune, så suger de saften til sig. Høvl god parmesan over, lige inden servering.

Velbekomme!

fredag den 6. august 2010

Løbetur og nem aftensmad

Det er ikke altid nemt at nå det hele - men jeg fandt en genvej, da jeg genopdagede min samsø-kokotte. Den er ikke som en almindelig cocotte der skal sættes i blød for at den kan bruges. Denne her går direkte i ovnen - og er glaseret, så den kan gå i opvaskemaskinen!
http://www.aida.dk/Default.aspx?ID=535

Inden jeg løb mig en tur, tømte jeg groft sagt køleskabet ind i kokotten... Løg, gulerødder, frisk timian, bønner og lidt bacon fra fryseren - og en rest hakkede tomater. De kunne også komme fra en dåse. Lågen på - og ind i ovnen, indstillet på 180 grader.


Da jeg kom hjem 40 minutter senere, havde været i bad og sulten begyndte at melde sig, så var det blot at tage låget af...

... koge en hurtig gang pasta - og så var der aftensmad. Med god samvittighed. Mmmm....